Luksuzne vile za odmor – aktualni trendovi i izazovi

Dok se još uvijek zbrajaju izravni i neizravni učinci pandemije koronavirusa na globalno gospodarstvo, sve se glasnije špekulira i o budućnosti turističkog sektora koji sasvim sigurno trpi najveće reperkusije ove krize i svih izazova koje sa sobom neizbježno nosi.  Uzevši u obzir da je hrvatsko gospodarstvo izuzetno ovisno o turizmu, te izravno generira značajan udio …

Dok se još uvijek zbrajaju izravni i neizravni učinci pandemije koronavirusa na globalno gospodarstvo, sve se glasnije špekulira i o budućnosti turističkog sektora koji sasvim sigurno trpi najveće reperkusije ove krize i svih izazova koje sa sobom neizbježno nosi. 

Uzevši u obzir da je hrvatsko gospodarstvo izuzetno ovisno o turizmu, te izravno generira značajan udio u BDP-u, ne čudi što su se investitori i iznajmljivači preko noći našli u nezavidnoj situaciji suočivši se s brojnim upitima zabrinutih gostiju koji su željeli otkazati svoje rezervacije ili su se raspitivali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u državi, kao i procedurama koje bi ih mogle dočekati na graničnim prijelazima. Uslijedila je gorljiva borba za svaku rezervaciju i neizvjestan ishod potvrđenih rezervacija s obzirom na uvođenje karantene na pojedinim emitivnim tržištima, te preporuku o odgađanju putovanja do daljnjega, ali i zbog niza novih pravila koja se uvode na tjednoj osnovi. 

Izloženi velikom broju nerijetko kontradiktornih informacija, te preporuci globalnih digitalnih platformi za rezerviranje smještaja o implementiranju jako rizične otkazne politike bez ikakvih penala za last-minute otkaze rezervacija, vlasnici nekretnina za odmor, kao i turistički agenti, imali su jako skromna očekivanja za tzv. ‘novu normalnu’ turističku sezonu u dosad neviđenim okolnostima.

luksuzne vile
Villa Endless View

S obzirom da je epidemiološka situacija u državi stabilna, te da je broj novooboljelih pod kontrolom, Hrvatska je naposljetku ipak prepoznata kao sigurna destinacija, a unatoč skeptičnim najavama i opreznim prognozama o očekivanim brojkama i rezultatima, zabilježen je pojačan interes za luksuzne vile za odmor. 

Očekivanja i zahtjevi turista

Što možemo zaključiti o putnicima koje korona kriza nije spriječila u namjeri da provedu odmor na moru? Prije svega, jasno je da novo vrijeme donosi i nova očekivanja i standarde na koje iznajmljivači moraju uspješno odgovoriti kako bi zadobili povjerenje klijenata i pružili im apsolutnu sigurnost da svoj odmor mogu provesti bezbrižno bez obzira na izazovne okolnosti s kojima smo suočeni. Evidentan je i trend da se najviše traže luksuzne vile za odmor na prestižnim lokacijama, te da klijenti nerijetko traže duže boravke i dodatne usluge poput svakodnevnog čišćenja, nabavke namirnica i privatnog kuhara koji će se pobrinuti za sve obroke tijekom njihovog boravka. Na ovakve zahtjeve spremnije su odgovorili vlasnici prestižnih objekata koji su prethodno bili u kontaktu s klijentima koji od odmora ipak traže nešto više od modernog uređenja i slikovitog pogleda na more. 

Nova era putovanja – trendovi i prilike 

Aktualni trendovi ponovno vode ka zaključku da najluksuzniji objekti na ekskluzivnim lokacijama nisu ugroženi na tržištu čak i u izvanrednim okolnostima. Štoviše, čini se da potražnja za objektima ovog tipa uvelike premašuje ponudu, stoga su klijenti nerijetko prisiljeni promijeniti svoje planove i odabrati drugu destinaciju koja ponudom može odgovoriti na njihova očekivanja. Najveći broj ostvarenih rezervacija odnosi se na goste iz susjednih zemalja koji zahvaljujući povoljnom geopolitičkom položaju Hrvatske i odličnoj infrastrukturi već tradicionalno na odmor pristižu vlastitim automobilima, te zbog kraćeg putovanja radije odabiru odmor na sjevernijim dijelovima Jadrana, te u Istri.

luksuzne vile
Villa Appeal

Jako je teško predvidjeti buduća zbivanja i kretanja na globalnom tržištu i dinamičnom svijetu putovanja, ali izvjesno je da nam predstoji nova era putovanja i privikavanje na novi stil života uz izraženu svijest o vrijednostima poput zdravstvene sigurnosti, očuvanja okoliša i društveno odgovornog ponašanja. 

Sve veći odmak od masovnog turizma i veća ekološka osviještenost pri odabiru destinacija i smještajnih objekata pruža nam priliku da se pozicioniramo kao destinacija koja može odgovoriti na nove izazove i spremno prihvaća nove uvjete koji potencijalno mogu rezultirati odgovornijom i inovativnijom ponudom koja je usklađena s potrebama tržišta.