Biofilni dizajn: Savršena simbioza prirode i dobrog življenja

U potrazi za stvaranjem životnog okruženja koje odiše mirom i tišinom koje samo priroda može donijeti, biofilni dizajn će postati još popularniji u godinama koje dolaze. Zagovornici prirode, ekologije i održivosti u dizajnu i uređenju interijera i eksterijera, zgrada, domova…

U potrazi za stvaranjem životnog okruženja koje odiše mirom i tišinom koje samo priroda može donijeti, biofilni dizajn će postati još popularniji u godinama koje dolaze. Zagovornici prirode, ekologije i održivosti u dizajnu i uređenju interijera i eksterijera, zgrada, domova i ureda traže rješenja koja će nas približiti našoj urođenoj ljubavi i potrebi za prirodom. U suradnji s časopisom Sensa, donosimo vam detaljniji uvid u ovaj sve popularniji trend.

Priroda u našem domu

Sve je više znanstvenih dokaza koji podupiru činjenicu da distanciranje od prirode nepovoljno utječe na naše zdravlje i dobrobit. Mnogi stručnjaci vjeruju da iza stresa koji akumuliramo stoji nedostatak prilagodbe životu u urbanim područjima. Drugim riječima – deficit prirode. Prirodno zelenilo ublažava stres, depresiju, ljutnju, frustraciju, poboljšava raspoloženje i fizičko zdravlje, koncentraciju, produktivnost, kreativnost…

biophilic design, croatia sotheby's
Bellaria estate

Priroda nam također može pomoći da transformiramo svoj životni prostor. O tome svjedoči biofilija – izraz koji je skovao psiholog Erich Fromm i kasnije, u 80-ima, popularizirao Edward O. Wilson, evolucijski biolog s Harvarda. Biofilija predstavlja istinsku ljudsku potrebu za povezanošću i harmonijom s prirodom.

Biofilni dizajn postaje sve privlačniji dizajnerima i arhitektima željnim stvaranja prostora prilagođenog humanijem načinu života. Ova vrsta dizajna i uređenja između ostalog uključuje zgrade koje nalikuju školjkama, kuće orijentirane ka dnevnom svjetlu, stanove čiji balkoni nalikuju malim, zelenim džunglama i domove koji potiču ukućane da uzgajaju hranu, pa čak i sami proizvode namirnice poput meda. Očito je da je ova vrsta arhitekture budućnosti izrasla na korijenima naše prošlosti.

biophilic design, croatia sotheby's
Villa Relax

„Biofilni dom trebao bi prije svega biti oaza i utočište moderne osobe nakon napornog i stresnog dana“, definira Nataša Komljenović, arhitektica i stručnjakinja za biofilički dizajn iz Novog Sada (Srbija), dodajući kako je ovaj dizajn karakteriziran porivom za ponovnim povezivanjem s prirodom, prirodnim elementima i njezinim ritmovima.

7 savjeta o biofilnom dizajnu

Amanda Sturgeon, autorica knjige Stvaranje biofilnih građevina, donosi principe biofilijskog dizajna u naše domove.

Prozori u svijet

biophilic design, croatia sotheby's
Villa Narcisse

Dom bi trebao donijeti obilje svježeg zraka i dnevnog svjetla kroz brojne prozore, krovne prozore i vrata koja će ga povezati s vanjskim svijetom. Kroz otvorene prozore možemo čuti i zvukove iz prirode – kišu, vjetar, pjev ptica. Povezuju nas s godišnjim dobima i vremenom.

Interakcija svjetla i sjene

biophilic design, croatia sotheby's
Villa Coastal Escape

Zdraviji smo kada je naš bioritam u ravnoteži i kada je na raspolaganju dnevno svjetlo koje ga podržava. Promatrajući sjene po sobi intuitivno znamo koliko je sati i instinktivno se okupljamo na mjestima gdje ima više sunčeve svjetlosti.

Između interijera i eksterijera

biophilic design, croatia sotheby's
Villa Unica

Gotovo u svakoj klimi, vanjski se prostori mogu koristiti kao funkcionalna radna soba ili dnevna soba najmanje nekoliko mjeseci godišnje. Provodite li više vremena na otvorenom, osjećat ćete se više u skladu s prirodom.

Netaknute teksture

biophilic design, croatia sotheby's
Ambiente Estate

Prečesto su naši životni prostori sterilni, bez ikakvih znakova divljine. Uključite što više prirodnih materijala u svoj dom, poput drveta, kamena, vune, bambusa – materijala koji se ne obrađuju. Različite teksture i uzorci potaknut će raznolikost osjetilnih iskustava koja obično doživljavamo u prirodi.

Svi oblici prirode

biophilic design, croatia sotheby's
Villa Girasole

Danas u arhitekturi uglavnom dominiraju ravne linije i pravi kutovi. Kako svaki dom ne može biti nadahnut oblicima iz prirode, mnoge motive i oblike iz prirode možemo koristiti kao ukrasne detalje koji će nam omogućiti da se osjećamo bliže mjestu ili području u kojem živimo, koristeći autentične biljke, grane, školjke, fontane…

Duh lokacije

biophilic design, croatia sotheby's
Villa Butterfly

Zbog globalne ekonomije i dostupnosti raznovrsnih materijala i proizvoda iz cijelog svijeta, naši su domovi izgubili osjećaj pripadnosti – ne odražavaju našu klimu i kulturu. Bilo da živite u blizini mora ili u šumi, pokušajte shvatiti karakter lokacije i upotrijebiti ga kao vodič za uređenje.

Varijacije boja

biophilic design, croatia sotheby's
Villa Providenza

Priroda nije monotona, prostrana je – od livada i gustih šuma do planinskih vrhova. Oponašajući prirodu kuće, pokušajte stvoriti različite mikro prostore koji će odgovarati određenoj svrsi ili raspoloženju. Stvorite sobu koja je u nekim uglovima mirna, a u drugima živa pomoću živih i neutralnih boja za vizualne pregrade. Na taj način možete oponašati doživljaj boravka vani.

 

Autor: Magda Dežđek/Magazin Sensa

Sensa je hrvatski mjesečnik koji pokriva teme o osobnom rastu, zdravom i održivom načinu života te ravnoteži života i posla.