Zašto je ulaganje u Hrvatsku sjajna ideja?

As an up and coming Mediterranean county, world known for its beautiful locations and historical cities, Croatia attracts millions of travelers from the world. Whether they are economic moguls, sports superstars, famous actors and singers or ordinary people searching for an ideal vacation, they all fall deep in love with Croatia.

Jedinstveni geografski položaj, moderna infrastruktura, politička i ekonomska stabilnost, kompetentna i visokoobrazovana radna snaga samo su neki od razloga za ulaganje u Hrvatsku. Srednjoeuropska, podunavska i mediteranska istodobno, s jedinstvenim geografskim položajem, ova država povezuje Europu sa svijetom. Suvremena prometna i energetska infrastruktura, nezagađeno tlo, nezagađeno more i bogati izvori slatke vode pružaju temelj Hrvatskoj da gradi svoju budućnost i dalje se razvija na europskom i svjetskom tržištu.

Evo pet snažnih razloga zašto je ulaganje u Hrvatsku sjajna ideja!

Lakši pristup europskom i svjetskom tržištu

 

 

Hrvatska je smještena u srcu Europe, samo dva ili tri sata zračne udaljenosti od bilo kojeg europskog odredišta. Svojim jedinstvenim geostrateškim položajem i najudaljenijim europskim ulaskom u more, Hrvatska je ulaz u srednju i istočnu Europu koji omogućuje lak pristup europskim i svjetskim tržištima.

Moderna prometna infrastruktura

 

 

Hrvatska ima visoko razvijenu cestovnu i željezničku mrežu, mrežu međunarodnih morskih luka od velikog značaja, mrežu riječnih luka i zračnih luka, kao i unutarnjih plovnih putova i intermodalnih terminala.

Mreža modernih autocesta smješta Hrvatsku zajedno s vodećim europskim zemljama. Kroz Hrvatsku prolaze tri paneuropska međunarodna koridora, što je čini bitnim dijelom svih glavnih europskih i međunarodnih prometnih pravaca. Zemlja je 100% digitalizirana, a njezin je čitav teritorij pokriven širokopojasnim internetom. Visoko razvijena distribucijska mreža prirodnog plina svrstava ga u sam vrh europskih zemalja.

Kopnena povezanost sa svim europskim prometnim putovima:

  • 29.547 km cesta
  • 2.726 km željezničke mreže
  • 2-3 sata zračne udaljenosti do bilo kojeg europskog odredišta:
  • 7 međunarodnih zračnih luka (Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar, Rijeka, Pula, Osijek) i 2 zračne luke (Mali Lošinj, Brač)
  • Najdublje more u srcu europskog kontinenta
  • 6 morskih luka (Rijeka, Ploče, Šibenik, Zadar, Split, Dubrovnik)
  • 4 riječne luke (Vukovar, Osijek, Slavonski Brod, Sisak)
  • Jedna od najrazvijenijih mreža za distribuciju prirodnog plina u Europi
  • 100% digitalizirana zemlja
  • 100% širokopojasna Internet pokrivenost

Pouzdano ulaganje i poslovno okruženje

 

 

Hrvatski pravni okvir koji regulira strana ulaganja dizajniran je na način da ne pravi razlike između domaćih i stranih ulagača. Sve mogućnosti u odnosima domaćih investitora otvorene su i strancima koji ulažu kapital u Hrvatsku.

Osim toga, strani investitori uživaju dodatna jamstva koja nisu dana domaćim ulagačima. Hrvatski ustav predviđa da niti jedan zakon ili drugi pravni dokumenti ne smanjuju prava dodijeljena stranom ulagaču u vrijeme ulaganja u Hrvatsku. Također jamči besplatnu vraćanje dobiti ili kapitala nakon ispunjavanja svih zakonskih obveza.

Budući da je punopravna članica NATO-a i 28. članica Europske unije (1. srpnja 2013.), Hrvatska jamči stabilnost i sigurnost poslovnih aktivnosti. Hrvatsko zakonodavstvo, usklađeno s osnovnim postulatima Europske unije, osigurava najviše poslovne standarde i otvara mogućnost korištenja EU fondova, dok sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja potpisani s više od 50 zemalja pružaju Hrvatskoj dodatne pogodnosti.

Visoko obrazovana, višejezična i kompetentna radna snaga

 

 

Hrvatska je država višejezične i visokoobrazovane radne snage. Sa 56 visokoobrazovnih institucija, od kojih je 7 sveučilišta, Hrvatska nudi niz raznolike kvalificirane i obrazovane radne snage. Hrvatska također ima najveći postotak osoba u dobnoj skupini od 20 do 24 godine koje su završile najmanje srednjoškolsko obrazovanje.

Jeste li znali da je Sveučilište u Zagrebu, koje se sastoji od 34 fakulteta, jedno od najstarijih sveučilišta u ovom dijelu Europe koje kontinuirano obrazuju studente od svog osnutka 1669.? Prema indeksu ljudskog razvoja Hrvatska se nalazi na 47. mjestu od 187 zemalja. U razdoblju od 1990. do 2012. godine Hrvatska je ostvarila rast od 12%, što je prosječni godišnji rast od oko 0,5%.

OBRAZOVANJE u brojevima:

7 javnih sveučilišta s preko 150 000 studenata godišnje; preko 190 000 studenata na fakultetskim i sveučilišnim programima godišnje
99% srednjoškolaca uči engleski kao strani jezik (Eurostat)
95,7% mladih sa srednjoškolskim obrazovanjem (20-24 godine)
56 visokih učilišta: (7 sveučilišta)
152.857 učenika u 2011./2012
36.488 maturanata u 2011. godini

Visoka kvaliteta života

 

 

Hrvatska je uistinu jedinstvena zemlja – nigdje u svijetu ne mogu se naći tri različite klimatske zone – kontinentalna, planinska i mediteranska, svega 400 km (udaljenost između sjevera i juga zemlje). Od brdovitog i nježnog Zagorja na sjeveru, preko ogromnih plodnih ravnica Slavonije na Istoku, Like i Gorskog kotara bogatih šumama i rijekama, do Dalmatinske zagore, omeđene planinskim predjelima i tipičnim dalmatinskim kršom, pa sve do njezino razvedene obale koja se proteže od Istre do južne Dalmacije s preko tisuću otoka, Hrvatska je uistinu svjetsko blago.

Dobra prometna povezanost kontinentalnog i obalnog dijela zemlje – jutarnje skijanje na Bjelolasici i doživljaj jednog od najljepših zalazaka sunca na jadranskoj obali samo nekoliko sati kasnije – obilje kulturnih aktivnosti i povijesne baštine, blizina ostali europski kulturni i poslovni centri, čista voda i zrak, tradicionalno i organsko uzgoj poljoprivrednih proizvoda i zdrav mediteranski način života pružaju sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život bilo gdje u Hrvatskoj.

1,7 milijardi eura stranih ulaganja u Hrvatsku u 2016. godini

U 2016. godini izravna strana ulaganja u Hrvatsku iznosila su 1,7 mlrd. Eura, što je 9 puta više u odnosu na 2015. godinu. Ulaganja u prošloj godini izvršena su u financijskim uslugama, nekretninama, trgovini na malo, izgradnji zgrada i trgovini na veliko. Vodeći investitori bili su Italija, Nizozemska, Luksemburg, Njemačka i Švedska.

Ekonomski pokazatelji za 2016. godinu

Kumulativni iznos stranih ulaganja u razdoblju od 1993. do 2016. iznosi 31 milijardu eura s Nizozemskom, Austrijom, Italijom, Njemačkom i Luksemburgom kao vodećim investitorima, koji su najviše ulagali u financijski sektor, trgovinu na veliko, nekretnine, telekomunikacije i trgovinu na malo.

 

GDP (2016)45.6 bn EUR
GDP per capita (2016) 10,929 EUR
Inflation (2016) -1.1%
Unemployment rate (ILO, 2016) 13.1%
Average net salary (Apr 2016) 764 EUR
Export (2016) 12.32 bn EUR
Import (2016) 19.69 bn EUR
FDI (1993-2016) 31 bn EUR
Exchange rate HRK (2016) EUR 7.5294
Exchange rate HRK (2016) USD 6.8037

Izvor podataka: Hrvatska gospodarska komora